Menu

Latest posts

Verven over behang: doen of niet?

 

Je hebt al jaren aan een stuk hetzelfde behang of fotobehang tegen de muur, en hebt wel eens zin in wat anders. De muren opfrissen met een likje verf, dat lijkt je wel wat. Maar de vraag is alleen: kan je zomaar over behang heen verven? Of moet je het behang er eerst volledig afhalen? Het antwoord is: in sommige gevallen wel, in andere gevallen haal je het behang er best eerst af. In deze blog ontdek je over welk behang je heen kan verven, en hoe je dat dan precies het beste doet.


Over welk behang kan je verven?

Verven over behang lijkt een snelle en makkelijke oplossing om je muren in een nieuw jasje te steken. Toch is het niet slim om zomaar een verfpot te nemen en aan de slag te gaan. Verf en behang is namelijk niet altijd een goede combo, zeker als het gaat om vinylbehang en afwasbaar behang. Muurverf bestaat namelijk voor een groot deel uit water. Bij vinylbehang, dat heel wat weekmakers bevat, zal het water in het behang doordringen. Hierdoor ontstaan er bobbels onder het behang of kan het behang zelfs loskomen van de muur. Bij afwasbaar behang ligt het probleem ergens anders. Deze behangsoort bevat een coating van laminaat, waar verf niet goed op blijft plakken. Welk behang kan je dan wel overschilderen? Dat is glasvezelbehang, papierbehang en vliesbehang, op voorwaarde dat het behang goed vastzit tegen de muur. Hoe je dit kan checken, leggen we hieronder uit.

Ook interessant: Behang verwijderen: zo begin je eraan


Is mijn behang geschikt om over te verven? Doe de test!

Geen idee welk behang bij jou aan de muur hangt, of dit behang goed tegen de muur bevestigd is en of je er dus zomaar overheen kan verven? Geen probleem! Met een kleine test kan je makkelijk controleren of het behang dat tegen je muur hangt geschikt is om overheen te verven. Maak een spons goed nat met water en druk die stevig tegen een stukje behang aan, liefst in één van de hoeken van de muur. Hou de spons een paar minuten op diezelfde plek. Blijft het behang na een aantal minuten gewoon netjes zitten? Dan kan je zonder problemen over het behang heen schilderen! Wordt het behang week, plakkerig of komt het los van de muur? Dan is het behang niet geschikt om overheen te verven. In dat geval moet je het eerst van de muur halen. Hoe je dat doet, lees je hier: Behang verwijderen: zo begin je eraan


Verven over behang in enkele simpele stappen

Is je oude behang geslaagd voor de watertest? Dan hoef je het behang er niet af te halen, en kan je er met een gerust hart overheen verven. Hoe? Begin eerst met de nodige voorbereidingen. Egaliseer de muur door gaten op te vullen en op te schuren en losse behangrandjes terug vast te plakken. Daarna maak je de muur volledig proper en stofvrij met een vochtige doek en een beetje verfreiniger. Volgende stap is de ruimte voorbereiden. Plak lichtknoppen, stopcontacten, plinten en de randen van de muur af met afplaktape en dek de vloer en meubels af met een plastic zeil. Tot slot raden we aan om de muur in te smeren met een voorstrijk of primer. Dit zorgt ervoor dat de verf goed aan het behang hecht, maar ook dat je minder verflagen nodig hebt voor een mooi resultaat. Is de primer volledig droog? Dan kan je overgaan tot het verven! Begin met één laag en laat deze drogen. Is die niet dekkend genoeg? Dan kan je een tweede en eventueel een derde laag verf aanbrengen.


Verven… of toch opnieuw behangen?

Nu je weet hoe je aan de slag moet, komt het leuke werk: kiezen welke nieuwe look je je muren gaat geven! Dit kan met verf, maar zeker ook met behang. Verven is een snelle en op korte termijn ook een goedkopere dan behangen. Voordeel van behangen is dan weer dat het een stuk langer mooi blijft in tegenstelling tot schilderwerk. Op lange termijn is behangen dus een een stuk duurzamer en goedkoper. Zeker als je kiest voor premium vlies fotobehang of fotobehang met een extra laminaatlaag, die je gewoon kan afwassen als er vlekken op komen. Nog een een paar voordelen van behang, is dat het doorgaans een stuk warmer en gezelliger oogt dan verf en je er een stuk meer ruimte is voor creativiteit. Waan jezelf in een prachtig landschap net Natuur fotobehang of ga voor een echte eyecatcher met fotobehang met een Schotse Hooglander. Om maar enkele van de miljoenen mogelijkheden te benoemen! Ook onder het behang zijn de mogelijkheden eindeloos: van behang met kleine bloemen tot behang met vormen.

Must-read: De nieuwste behangtrends van 2022

Fotobehang Schotse hooglanders in het bos

Toch liever aan de slag met behang of fotobehang in plaats van met verf? Een duurzame keuze waar je geen spijt van zal hebben! Bovendien is behangen met vliesbehang, waar ons behang en fotobehang van gemaakt is, helemaal niet zo moeilijk. Zeker niet met het eenvoudige stappenplan dat standaard bij je bestelling zit. Klik op de knop hieronder om de volledige collectie behang en fotobehang op maat te bekijken en bestel je behang vandaag nog!

SHOP GEPERSONALISEERD FOTOBEHANG


 

Hallo!

Mijn naam is Monia en ik ben een liefhebber van esthetiek en interieur schoonheid. Ik specialiseer me in het schrijven van teksten die de essentie van moderne decoratie vastleggen.

Voor mij zijn interieurdecoraties niet zomaar objecten: het zijn verhalen die tot leven komen in elke ruimte.Fotobehang, raamdecoraties zoals stijlvolle gordijnen of praktische rolgordijnen, en ook unieke wanddecoraties (foto op plexiglas, foto op canvas, foto op aluminium) – elk van deze elementen heeft een verhaal dat erop wacht om verteld te worden.

Wat maakt mijn werk zo speciaal? De samenwerking met een geweldige ontwerper Daria waarmee ik een complementair duo vorm. Haar visies en decoratie-ideeën, gecombineerd met mijn vermogen om hun schoonheid in woorden vast te leggen, zorgen voor een uniek effect. Samen inspireren we bestaande en nieuwe klanten, waardoor ze met een frisse blik naar decoraties kunnen kijken.

Ik ben trots deel uit te maken van www.nikkel-art.nl en een bijdrage te kunnen leveren aan het creëren van onvergetelijke ruimtes voor onze klanten. Ik nodig je uit om op de hoogte te blijven van onze nieuwste creaties en je te laten inspireren door wat we samen creëren!

Met creatieve groeten,

Monia