Wat is selectieve focus?

Selectieve focus verwijst naar een veelgebruikte fototechniek waarbij de camera scherpgesteld wordt op een bepaald object. De fotograaf kiest er bewust voor om dit element helder in beeld te brengen en de rest van de scène te laten vervagen. Hierdoor wil hij de aandacht van de kijker trekken. De selectieve focus techniek kan nuttig zijn bij het fotograferen van chaotische, onaantrekkelijke of afleidende settings. Deze New York taxi op poster is hiervan een perfecte illustratie. Door de hectische verkeersomgeving naar de achtergrond te bannen en je blik te richten op de taxi in de voorgrond, slaagt de fotograaf erin een harmonieus beeld te creëren.

Ingelijste posters New York taxis

Richt de blik van de kijker

De selectieve focus techniek wordt meestal gebruikt om een element in de voorgrond te benadrukken. Het contrast tussen het scherpe object en de wazige achtergrond zet het beeld kracht bij. Zo komen de intense kleuren en levensechte details van deze klaprozen op fotobehang nog meer tot uiting door het object te isoleren. De bloemen lijken zowaar tot leven te komen. Om diezelfde reden is selectieve focus ook een interessant techniek om toe te passen bij het fotograferen van dieren. Benieuwd hoe dit er uitziet aan je muur? Neem dan eens een kijkje tussen onze plexiglas inspiraties.

Fotobehang Amazing poppy field

Ingelijste posters red poppy flower spring season

Hoe is selectieve focus relevant voor mij?

“Waarom is dit belangrijk voor mij?”, vraag je je wellicht af. Het begrijpen van de selectieve focus techniek kan je helpen bij het beoordelen van de kwaliteit van je gekozen foto. In onze online bewerkingstool kan je de afmetingen en kadrering van je foto naar wens aanpassen. Hierbij is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de achtergrond mogelijk iets waziger wordt afgedrukt. Dit betreft geen productiefout maar is het gevolg van het gebruik van de selectieve focus fototechniek. Mocht je toch nog twijfelen aan de kwaliteit van de geselecteerde foto dan kan je steeds een proefdruk aanvragen. Zo ben jij 100% zeker dat jouw foto op maat volledig naar wens zal zijn.

Close-up view of Lavender

Colorful bird on branch in the rainforest

ONTDEK ONZE BESTSELLERS

Geplaatst in: Wooninspiratie
Blog navigation

Latest posts