BENODIGDHEDEN

Benodigdheden

! Voor het aanbrengen van het fotobehang, dien je eerst de staat te controleren. Rol het fotobehang volledig uit op een droge en schone ondergrond en controleer op eventuele beschadigingen.

VOORBEREIDING

Juiste voorbereiding
Verkeerde voorbereiding

Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, glad en droog is alvorens je aan de slag gaat.

1. Verwijder oud behang en afbladderende verflagen indien deze de muur geheel of gedeeltelijk bedekken. Deze kunnen namelijk loskomen en het doordringen van de lijm in de ondergrond bemoeilijken.
2. Vul eventuele beschadigingen, krassen en oneffenheden op en maak glad met een schuurpapier.
3. Reinig de ondergrond met water en een ontvettingsmiddel zodat deze vrij is van stof- en/of andere restjes die in het behang kunnen trekken.
4. Behandel poreuze of sterk absorberende ondergronden met een primer. Test of het gebruikte middel intrekt en geen laagje achterlaat. Aangeraden is om een witte primer te gebruiken zodat eventuele kleuren op de wand geen kans hebben om door te komen.
5. Laat een gestuukte of gepleisterde wand volledig drogen om te vermijden dat de hechting van de lijm loslaat.
6. Werd de wand eerder geschilderd met emulsieverf? Breng dan een dunne laag behanglijm aan en laat deze volledig drogen om te voorkomen dat de lijm te snel in de wand trekt.

INSTRUCTIES

Stap 1

1. Begin in de hoek die zich het dichtst bij het raam bevindt en werk van het licht weg. Op deze manier zullen de naden minder opvallen. Teken met behulp van een waterpas een loodrechte potloodlijn op de muur. Daar komt de eerste strook tegenaan. Gebruik hiervoor een zwart grafietpotlood en ga nauwkeurig te werk, dit voorkomt problemen bij het plaatsen van de volgende stroken.

Stap 2

2. Breng de lijm gelijkmatig aan op de wand met een rol of kwast. Smeer de lijm iets breder dan de breedte van de strook. ! Gebruik steeds behanglijm voor vliesbehang, zoals “Perfax Roll-on Magic”, om te vermijden dat het fotobehang krimpt wanneer het opdroogt.

Stap 3

3. Breng de strook aan en laat +/- 5 cm speling aan de uiteindes om eventueel verloop van de vloer of het plafond op te vangen.  ! Let erop dat je de stroken niet meer verschuift eens ze aan de muur geplakt zijn. Het vochtige behangpapier zal hierdoor namelijk uitrekken, wat later openstaande naden kan veroorzaken aangezien het behangpapier na het opdrogen van de lijm terug zijn oorspronkelijke vorm aanneemt. Indien de strook niet goed geplakt is, dien je hem dus voorzichtig van de muur te halen en opnieuw vast te kleven met een extra laagje lijm.

Stap 4

4. Strijk glad met een rubber rol en werk hierbij in verticale richting.

Stap 5

5. Verwijder overtollige lijm meteen na het aanbrengen van de strook met een schone, vochtige en zachte spons of doek, zodat deze niet opdroogt. Wrijf in geen geval meerdere keren over dezelfde plek en gebruik geen chemische reinigingsmiddelen. De drogende lijm kan het oppervlak beschadigen. ! Vermijd hoge temperaturen of sterkte tocht tijdens het droogproces want deze kunnen openstaande naden veroorzaken.

Stap 6

6. Snijd tot slot het overtollige behang bij plafond en plint weg met behulp van een liniaal en scherp stanleymes.

EINDRESULTAAT

Eindresultaat

*** Denk eraan dat elke print in beperkte mate bestand is tegen mechanische slijtage. Nikkel Art garandeert passende kwaliteit van het product, maar heeft geen invloed op de omstandigheden en wijze waarop dit gebruikt wordt. Nikkel Art is niet aansprakelijk voor het werk van de ontwerper en uitvoerder.