Openstaande naden na het behangen kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren. Deze preventietips voor foto(behang) bieden een oplossing voor de meest voorkomende oorzaken en garanderen een mooi eindresultaat.

Een juiste voorbereiding van de ondergrond

#1 Een juiste voorbereiding van de ondergrond

Alvorens je aan de slag gaat, dien je ervoor te zorgen dat de muur die je wenst te behangen egaal, droog en stofvrij is. Verwijder behangresten, oude verflagen en andere oneffenheden die het doordringen van de lijm in de ondergrond kunnen bemoeilijken. Een te lage of te hoge absorptiegraad kan namelijk openstaande naden veroorzaken. Breng indien nodig eerst een grondlaag aan. Voor een goede hechting is het verder van essentieel belang dat je muren schoon en volledig droog zijn. Reinig de ondergrond met water en een ontsmettingsmiddel en wacht tot de muur volledig droog is alvorens het behang aan te brengen.
Rek het behangpapier niet uit

#2 Rek het behangpapier niet uit

Het is heel belangrijk dat je tijdens het behangen de stroken niet uitrekt of verschuift eens ze aan de muur geplakt zijn. Het vochtige behangpapier zal hierdoor namelijk uitrekken, wat later openstaande naden kan veroorzaken aangezien het behangpapier na het opdrogen van de lijm terug zijn oorspronkelijke vorm aanneemt. Hang een strook niet helemaal juist? Haal hem dan voorzichtig van de muur en kleef opnieuw vast, indien nodig met een extra laagje lijm.
Gebruik voldoende behanglijm

#3 Gebruik voldoende behanglijm

Om openstaande naden te voorkomen, dien je de behanglijm strook per strook aan te brengen. Op die manier vermijd je dat de lijm vroegtijdig opdroogt en kan je zonder tijdsdruk behangen. Breng de lijm gelijkmatig aan op de muur met een rol of kwast en let erop dat je hem voldoende breed uitsmeert zodat er overlapping is met de volgende strook. Voor een optimaal resultaat moeten de randen van de strook namelijk volledig, maar niet overmatig bedekt zijn met lijm.
Gebruik de juiste behanglijm

#4 Gebruik de juiste behanglijm

Om te vermijden dat behang krimpt wanneer het opdroogt, is het essentieel dat je de juiste soort lijm gebruikt. Voor onze producten is dit behanglijm voor vliesmateriaal. Merkproducten zijn bovendien te verkiezen boven de goedkopere producten. De meerprijs betaalt zich terug in het resultaat. Na uitgebreide tests met verschillende soorten vliesbehanglijm kwam “Perfax Roll-on Magic” uit de bus als winnaar.
Vermijd temperatuurschommelingen

#5 Vermijd temperatuurschommelingen

Temperatuurschommelingen kunnen openstaande naden veroorzaken. Berg je behang daarom bij voorkeur op in de ruimte die je wenst te behangen, liefst 48u van tevoren. Vermijd eveneens hoge temperaturen en sterke tocht tijdens het behangen en het droogproces. Een kamertemperatuur van 18 graden is ideaal om te behangen. Hou ook rekening met warmtebronnen als zonlicht, lampen, kachels of andere verwarmingstoestellen.
Verf de ondergrond in een bijpassende kleur

#6 Verf de ondergrond in een bijpassende kleur

Eventuele naden zullen minder opvallen indien de kleur van de ondergrond aanleunt bij de tint van het behangpapier. Breng daarom op voorhand een laagje verf aan op de plaats waar de stroken in elkaar overgaan. Hou hierbij rekening met een baanbreedte van 48 cm.